Ik ben Fleur van Kaam, klinisch psycholoog en psychotherapeut. Binnen ons centrum werk ik met jongeren, jongvolwassenen en volwassenen.
Wanneer je besloten hebt om hulp te zoeken, bespreken we eerst jouw klachten en hulpvraag en stellen we vervolgens samen een behandelplan op. Afhankelijk van jouw klachten en hulpvraag pas ik een behandelvorm toe die hier het beste op aansluit. Ik werk persoonsgericht waarbij ik samen met jou op zoek ga naar patronen die jij hebt ontwikkeld in de loop van je leven, maar die nu tot problemen leiden in je functioneren of in het contact met anderen. Ik help jou te begrijpen hoe deze patronen zijn ontstaan en hoe je deze kunt doorbreken, waardoor klachten afnemen. In andere situaties sluit een klachtgerichte behandeling beter aan. Samen met jou onderzoek ik welke negatieve gedachten en gedrag jouw klachten in stand houden en hoe je deze kunt beïnvloeden, waardoor de klachten afnemen. In de behandeling pas ik ook traumabehandeling toe wanneer dit geïndiceerd is.
De behandelvormen die ik toepas zijn mentaliseren bevorderende therapie (MBT), schematherapie (SFT), cognitieve gedragstherapie (CGT), en EMDR.
In mijn studie psychologie heb ik voor de richting klinische neuropsychologie van het kind gekozen, omdat ik graag wilde weten hoe hersenschade van invloed is op het functioneren van het kind. Na mijn studie heb ik veel neuropsychologisch onderzoek bij kinderen en jongeren gedaan. De diagnostiek fascineerde mij, omdat het mij hielp om beter te begrijpen tegen welke beperkingen een kind aanloopt thuis en op school en welke ondersteuning hierbij nodig is.
Na de opleiding tot GZ-psycholoog ben ik mij gaan specialiseren in autisme. Ik richtte mij voornamelijk op de diagnostiek hiervan. Enige jaren later hielp de kennis over het autisme mij om beter te begrijpen op welke manier autisme van invloed is op het ontstaan en herstel- van eetstoornissen bij jongeren. Omdat ik mijn vaardigheden verder wilde uitbreiden, heb ik in deze tijd de opleiding tot cognitief gedragstherapeut gedaan en ben ik EMDR gaan toepassen in behandelingen.
Toen ik begon met de opleiding tot klinisch psycholoog en psychotherapeut kon ik mijn kennis verder uitbreiden naar vormen van behandeling die zich richten op het doorbreken van disfunctionele patronen die in het dagelijks functioneren en in het contact met anderen leiden tot problemen. Tijdens mijn opleiding ben ik in de praktijk gaan werken met schematherapie (SFT) en mentaliseren bevorderende therapie (MBT).
Naast het behandelen werk ik nog steeds graag diagnostisch. Hierbij ga ik uit van de vragen die iemand heeft over zichzelf, die ik probeer te beantwoorden door diagnostische gesprekken in combinatie met het gebruik van testmateriaal. Tot slot richt ik mij ook op wetenschappelijk onderzoek en onderzoek ik onder andere het effect van MBT.
Naast mijn werkzaamheden bij Centrum Hecht werk ik bij een GGZ-instelling, waar ik naast MBT behandeling ook wetenschappelijk onderzoek doe.
‘Durven is even je evenwicht verliezen. Niet durven is jezelf verliezen.’
(Soren Kierkegaard)