De praktijk is gesloten van dinsdag 6 juni 2023 t/m zondag 11 juni 2023
Telefonisch spreekuur van 09:00u-10:00u
(071) 207 00 38

MBT-F specialistische cursus

Centrum Hecht - MBT-F specialistische cursus

MBT-F specialistische cursus

Voor wie

De cursus is bedoeld voor systeemtherapeuten in opleiding die hun basiscursus (120 uur) hebben voltooid en nog één of meer specialistische modules moeten volgen.

Daarnaast is de cursus bedoeld voor: systeemtherapeuten, klinisch psychologen, psychotherapeuten, GZ-psychologen, orthopedagoog-generalisten, psychiaters en HBO’ers werkzaam in de GGZ, die hun kennis van mentaliseren bevorderende therapie voor families willen vergroten, waarbij de nadruk ligt op het werken met kinderen en jeugd.

Doel van de MBT-F cursus

Mentalization Based Familietherapie (MBT-F) is een systeembehandeling gericht op het (weer) op gang brengen van het mentaliseren binnen gezinnen en partnerrelaties. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de onderlinge relaties. De basis ligt in het expliciete of impliciete gevoel van verbondenheid met een ander, waardoor gezinsleden zich gezien, begrepen en geliefd kunnen voelen.

Tevens wordt de ervaring van steun versterkt doordat er middels het mentaliseren meer gedeelde ervaringen komen over wat er speelt bij de verschillende gezinsleden. Hierdoor kan een gezin uiteindelijk eigen oplossingen vinden voor problemen in het hier-en-nu en in de toekomst.

Je leert MBT-F toepassen in gezinnen met zowel jonge kinderen als adolescenten en met hun ouders.

In de cursus is er natuurlijk aandacht voor de theorie en literatuur over dit thema maar gaan we ook veel zelf oefenen, ervaren en met elkaar mentaliseren over alles wat er binnen gezinstherapie gebeurt met jezelf en de anderen.

Het opleidingsprogramma

  • 2 dagen introductie MBT-F
  • 1 dagdeel mentaliseren met ouders, 1 dagdeel partnerrelatietherapie
  • 1 supervisiedag in 2 subgroepen i.v.m. het werken met verschillende doelgroepen
  • 2 dagen MBT-F met jonge kinderen, ouders en spel (door: Saara Salo)
  • 1 dag MBT-F met adolescenten

Accreditatie is/wordt aangevraagd:

  • NVRG
  • NVvP
  • FGzPt
  • NVP
  • SKJ-NIP-NVO

Docenten

Nicole Muller, is psychotherapeut, gezinstherapeut, en MBT-F practitioner, supervisor en opleider, werkzaam bij Centrum Hecht en verbonden aan het Anna Freud Centre in Londen, RINO Utrecht en RINO Amsterdam.

Bruno Hillewaere, is systeemtherapeut, psychotherapeut, supervisor en hoofdopleider systeemtherapie Euthopia en verbonden aan Rapunzel in België.

Beide docenten zijn breed opgeleid, maar hebben een grote affiniteit met MBT-F.

Gastdocent is Saara Salo, klinisch psycholoog, psychotherapeut en gespecialiseerd in family en partner-relatietherapie waarbij zij MBT-F, Theraplay en EFT-elementen met elkaar combineert. Zij is MBT-F trainer en supervisor voor het Anna Freud Centre en heeft in Finland haar eigen kliniek, verbonden aan de universiteit van Helsinki, waar zij ook wetenschappelijk onderzoek doet.

Studiebelasting

Contacturen: 49 uur

Praktisch

Groepsgrootte: maximaal 16 personen
Data:
donderdag 16 en vrijdag 17 november 2023, vrijdag 26 januari 2024, donderdag 22 en vrijdag 23 februari (Saara Salo) en donderdag 4 en vrijdag 5 april 2024 bij Centrum Hecht in Leiden
Tijd: 09:30u - 16:30u
Prijs: € 1975,- (incl. biologische lunch, koffie/thee)

Locatie

Dé Plek, Kanaalpark 157, 2321JW Leiden

Coronamaatregelen

We vragen deelnemers om afhankelijk van de ernst van de klachten thuis te blijven en of contact op te nemen met ons om te overleggen wat wel of niet mogelijk is. In de ruimte wordt goed geventileerd door het raam regelmatig open te zetten en door een luchtzuiveringsapparaat.

Centrum Hecht - Psychotherapeutische praktijk