Telefonisch spreekuur van 09:00u-10:00u
(071) 207 00 38

MBT-F voor ouders bij conflictscheidingen

Centrum Hecht - Mentaliseren Bevorderende Systeemtherapie voor ouders bij vechtscheidingen

Mentaliseren Bevorderende Systeemtherapie voor ouders bij conflict en conflictscheidingen

Voor wie

Systeemtherapeut, psychiater, psychotherapeut, GZ-psycholoog, klinisch psycholoog (of in opleiding hiervoor) , psycholoog en ortho-pedagoog generalist.

Doel van de cursus

De schadelijke gevolgen van conflict(scheidingen) op kinderen is op diverse manieren goed beschreven. Helaas is behandeling in de klinische praktijk extreem lastig en vaak ineffectief. Hulpverleners raken zelf ook verstrikt in conflicten en raken uitgeput door deze zaken. In deze cursus worden er vanuit een mentaliseren bevorderend therapiekader handvatten geboden voor diagnostiek, motivering en behandeling in deze lastige zaken.

De cursus biedt een raamwerk voor de diagnostiek en behandeling van gezinnen waarbij er sprake is van:

  • chronische conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang, woonsituatie en omgang met de kinderen.
  • een langdurige geschiedenis van voortdurende processen en beschuldigingen, door beiden ouders, over de kwaliteit of manier van het ouderschap van de andere ouder en ouder verstoting.
  • de wens om vroeg in te grijpen ter bescherming van het kind of de kinderen en de invloed van rechtszaken te beperken.

Programma

Na het volgen van deze cursus heb je een overzicht van verschillende interventies die ouders, gezinnen en (professionele) netwerken om hen heen kunnen helpen als er een conflict (scheiding) speelt. Je hebt meer zicht op hoe er snel ingegrepen kan worden en hoe polariserende, schuldbeladen narratieven kunnen worden doorbroken. Er is aandacht voor zowel groeps- als individuele gezinstherapiebenaderingen en voor interventies om eventueel verbroken contact tussen ouders en kinderen weer op te starten.

Als laatste wordt het belang van het creëren en behouden van een veilige en reflectieve teamsamenwerking die noodzakelijk is voor het werken met ouders in conflict behandeld.

Toetsing

Geen

Accreditatie is/wordt aangevraagd:

  • NVRG
  • FGzPt

Andere accreditaties kunnen mogelijk in overleg worden aangevraagd. Je kunt hierover contact opnemen via opleidingen@centrumhecht.nl.

Docenten

Emma Morris, is een klinisch psycholoog werkzaam bij de Anna Freud National Centre voor kinderen en hun gezinnen in Londen. Zij is werkzaam bij de gespecialiseerde afdeling voor trauma en misbruik en hoofd van de afdeling MBT-K en ouders in conflictscheiding. Daarnaast is zij gespecialiseerd in expert rapportage in familierechtzaken voor de rechtbank. Naast haar klinische werk is zij trainer en supervisor in binnen- en buitenland. Zij schreef samen met Eia Asen het boek 'High conflict parenting post separation: The making and breaking of family ties'.

Studiebelasting

Contacturen: 13 uur
Thuisstudie: 8 uur

Praktisch

Groepsgrootte: maximaal 20 personen
Data:
donderdag 1 februari en vrijdag 2 februari 2024
Tijd: 09:30u - 17:00u
Kosten: € 695,- (incl. biologische lunch, koffie/thee)
Let op: de voertaal in deze cursus is Engels

Locatie

Dé Plek, Centrum Hecht Opleidingen, Kanaalpark 157, 2321JW Leiden

Coronamaatregelen

In deze cursus kan (indien gewenst of nodig) anderhalve meter afstand gehouden worden. We vragen deelnemers om bij klachten natuurlijk thuis te blijven. In de ruimte wordt goed geventileerd door het raam regelmatig open te zetten en door een luchtzuiveringsapparaat.

Centrum Hecht - Psychotherapeutische praktijk