Telefonisch spreekuur van 09:00u-10:00u
(071) 207 00 38

Mentaliseren Bevorderende Therapie met Ouders

Centrum Hecht - Mentaliseren Bevorderende Therapie met Ouders

Mentaliseren Bevorderende Therapie met Ouders

Voor wie

Kinder- en Jeugdpsychiater, psychotherapeut, GZ- en klinisch psycholoog (of in opleiding hiervoor), systeemtherapeut

Doel van de cursus

Het ouderschap van (jonge) kinderen brengt vele uitdagingen met zich mee. Niet zelden wordt het mentaliserend vermogen van ouders in de zorg voor en opvoeding van hun kind stevig uitgedaagd. Hoe houd je als ouder ruimte om te blijven reflecteren op je eigen voelen en handelen? En hoe kun je hierbij ook nog je kind ‘in mind’ houden? Dat is een hele uitdaging. Zeker op het moment dat je kind zorgelijk of problematisch gedrag laat zien of je zelf door een moeilijke fase in het leven gaat.

Hoe kunnen we ouders die hierin vast dreigen te lopen helpen het mentaliseren over zichzelf en over hun kind weer op gang te brengen? En wat vraagt dit van het mentaliserend vermogen van jou als hulpverlener? In deze tweedaagse cursus leer je MBT-ouderbegeleiding toepassen in gezinnen met jonge kinderen, vanaf de zwangerschap tot ongeveer 6 jaar. De tijd waarin relaties zich ontwikkelen en ouderschap vorm krijgt.

Programma

In deze cursus staat het mentaliseren in de ouder-kind relatie in de vroegste ontwikkeling centraal. We maken hierin veelvuldig gebruik van concepten uit de Infant Mental Health visie. Een belangrijk concept is de Port of Entry; wat is de beste ingang in een systeem om te begrijpen wat er speelt en samen het mentaliseren hierover op gang te brengen. We bespreken hoe verschillende hechtingsstijlen effect hebben op de ouder-kind relatie en hoe je ouders kunt helpen het kind ‘in mind’ te houden. De Infant Mental Health visie biedt een overkoepelend perspectief op relaties, die weer van invloed zijn op andere relaties waardoor je het ook een levensloop visie kan noemen.

In het bijzonder gaat deze cursus in woord en ervaring over hoe je als hulpverlener onderdeel wordt van het systeem en jouw mentaliserend vermogen kunt inzetten. Hoe je als therapeut mentaliseert in de relatie met de ouder zodat deze weer open kan staan om te mentaliseren over het kind.

Toetsing

Take home opdracht

Accreditatie is/wordt aangevraagd:

  • NVRG
  • NVvP
  • FGzPt
  • NVP
  • NVO
  • NIP
  • SKJ

Andere accreditaties kunnen mogelijk in overleg worden aangevraagd. Je kunt hierover contact opnemen via opleidingen@centrumhecht.nl.

Docenten

Cecile Gunning, is klinisch psycholoog, psychotherapeut en Specialist Infant Mental Health- DAIMH en MBT-C practitioner (register Anna Freud Centre Londen). Zij werkt bij de OuderkindLijn (IMH centrum) in Amsterdam en heeft een lange staat van dienst in de specialistische GGZ en kinderpsychiatrie als behandelaar, opleider en supervisor. Zij is actief bij de VKJP en heeft meerdere publicaties op haar naam staan. Kind en ouders in hun context staan centraal in haar werk.

Claudine Dietz, is klinisch psycholoog BIG, Infant Mental Health Specialist DAIMH en gepromoveerd op vroege kenmerken van autisme. Zij is één van hoofdopleiders van de opleiding tot Infant Mental Health Consulent- en Specialist en van de FloorPlay opleiding bij Rino Amsterdam. Claudine is werkzaam in Amsterdam bij de OuderKindLijn. Daarnaast is zij actief binnen het netwerk Autisme Jonge Kind en is zij bestuurslid bij Stichting FloorPlay. Claudine is bij Centrum Hecht opleidingen als docent betrokken voor de cursus ‘MBT met ouders´.

Studiebelasting

Contacturen: 12 uur
Thuisstudie: circa 8 uur

Praktisch

Groepsgrootte: maximaal 16 personen
Data:
dinsdag 19 en woensdag 20 maart 2024
Tijd: 09:30u - 16:30u
Kosten: € 675,- (incl. biologische lunch, koffie/thee)

Locatie

Dé Plek, Centrum Hecht Opleidingen, Kanaalpark 157, 2321JW Leiden

Coronamaatregelen

In deze cursus kan (indien gewenst of nodig) anderhalve meter afstand gehouden worden. We vragen deelnemers om bij klachten natuurlijk thuis te blijven. In de ruimte wordt goed geventileerd door het raam regelmatig open te zetten en door een luchtzuiveringsapparaat.

Centrum Hecht - Psychotherapeutische praktijk