Telefonisch spreekuur van 09:00u-10:00u
(071) 207 00 38

MBT in Ouderbegeleiding

Centrum Hecht - Mentaliseren Bevorderende Therapie in Ouderbegeleiding

Mentaliseren Bevorderende Therapie in Ouderbegeleiding

MBT in Ouderbegeleiding

Voor wie

Kinder- en Jeugdpsychiater, psychotherapeut, GZ- en klinisch psycholoog (of in opleiding hiervoor), systeemtherapeut

Doel van de MBT in Ouderbegeleidingscursus

‘We moeten vroeg beginnen’: In de vroegste ontwikkeling van een kind en in de eerste fase van het ouderschap kan er al veel misgaan. De Infant Mental Health visie biedt een overkoepelend perspectief op relaties, die weer van invloed zijn op andere relaties. De IMH kan je dan ook zien als een levensloop visie. De vele disciplines, theoretische en methodische richtingen binnen de IMH geven de mogelijkheid tot een integrale analyse en een ‘port of entry’ in het systeem die elke keer anders kan zijn. De hulpverlener is onderdeel van dit systeem, dit maakt reflectie een belangrijk onderdeel in het werken met ouders en (jonge) kinderen. Mentaliseren ontwikkelt zich onder andere in de aller vroegste relaties en is een belangrijke theoretische richting binnen de IMH. In deze tweedaagse cursus leer je MBT-ouderbegeleiding toepassen in gezinnen met jonge kinderen.

Programma MBT in Ouderbegeleiding

Er wordt een introductie gegeven over hoe je een mentaliserend focus in ouderbegeleiding kunt creëren. Welke ‘port of entry’ je kiest en waarom. Tevens wordt stil gestaan bij de specifieke aspecten van de ouderbegeleiding, de verschillende hechtingsstijlen en hoe je het kind ‘in mind’ kan houden.

Toetsing

Take home opdracht

Accreditatie is/wordt aangevraagd:

  • NVRG
  • NVvP
  • FGzPt
  • NVP

Andere accreditaties kunnen mogelijk in overleg worden aangevraagd. Je kunt hierover contact opnemen via opleidingen@centrumhecht.nl.

Docenten

Cecile Gunning, is klinisch psycholoog, psychotherapeut en Specialist Infant Mental Health en MBT-C practioner (register Anna Freud Centre Londen). Zij werkt bij de OuderkindLijn (IMH centrum) in Amsterdam en heeft een lange staat van dienst in de specialistische GGZ en kinderpsychiatrie als behandelaar, opleider en supervisor. Zij is actief bij de VKJP en heeft meerdere publicaties op haar naam staan. Kind en ouders in hun context staan centraal in haar werk.

Marja Rexwinkel, is klinisch psycholoog, Specialist Infant Mental Health – DAIMH en MBT-C practioner (register Anna Freud Centre Londen). Zij werkt bij de OuderKindLijn (IMH centrum) in Amsterdam en heeft vele jaren gewerkt in de GGZ en jeugdzorg. In Nederland heeft zij de IMH opleiding vormgegeven met collega’s en vele publicaties hierover op haar naam staan. Marja is naast behandelaar ook opleider en supervisor.

Studiebelasting

Contacturen: 12 uur
Thuisstudie: circa 8 uur

Praktisch

Groepsgrootte: maximaal 14 personen
Data:
7 en 28 november 2022
Tijd: 09:30u - 16:30u
Kosten: € 525,- (incl. biologische lunch, koffie/thee)

Locatie

Dé Plek, Centrum Hecht Opleidingen, Kanaalpark 157, 2321JW Leiden

Coronamaatregelen

In deze cursus kan (indien gewenst of nodig) anderhalve meter afstand gehouden worden. We vragen deelnemers om bij klachten natuurlijk thuis te blijven. In de ruimte wordt goed geventileerd door het raam regelmatig open te zetten en door een luchtzuiveringsapparaat.

Centrum Hecht - Psychotherapeutische praktijk