Telefonisch spreekuur van 09:00u-10:00u
(071) 207 00 38

MBT-F Basiscursus

Centrum Hecht - Mentaliseren Bevorderende Therapie voor Families

Mentaliseren Bevorderende Therapie voor Families

MBT-F Basiscursus

Voor wie

Systeemtherapeut, klinisch psycholoog, psychotherapeut, GZ-psycholoog, orthopedagoog-generalist, psychiater en Hbo’ers werkzaam in de GGZ.

Doel van de MBT-K cursus

Je leert MBT-F toepassen in gezinnen met zowel jonge kinderen als adolescenten.

Programma MBT-F

Mentalization Based Familietherapie (MBT-F) is een systeembehandeling gericht op het (weer) op gang brengen van het mentaliseren binnen gezinnen en partnerrelaties. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de onderlinge relaties. De basis ligt in het expliciete of impliciete gevoel van psychologische verbondenheid met een ander, waardoor gezinsleden zich gezien, begrepen en geliefd kunnen voelen.

Tevens wordt de ervaring van steun versterkt door het mentaliseren: er komen meer gedeelde ervaringen over wat speelt bij de verschillende gezinsleden. Hierdoor kan een gezin uiteindelijk eigen oplossingen vinden voor problemen in het hier-en-nu en in de toekomst. MBTF is daarmee geen oplossingsgerichte maar een mentaliseren bevorderende therapie gericht op empowerment. MBT-F bevordert dat er spontaan en intuïtief gedacht kan worden over waarom een gezinslid zich op een bepaalde manier gedraagt of wat de motieven of intenties zijn van gezinsleden binnen het gezin. Daarnaast wordt er, o.a. middels psycho-educatie, uitleg gegeven aan gezinsleden hoe mentaliseren kan stoppen als de spanning te hoog of te laag is.

In deze cursus leer je over de ontwikkeling van het mentaliserenen en hoe relatievorming tussen ouder en kind hier bepalend in kan zijn. Je leert een mentaliserend profiel bij ouders te maken waarbij je in kaart brengt wanneer het mentaliseren wel en wanneer niet meer lukt.

We zullen ook aandacht besteden aan creatieve en speelse manieren om mentaliseren te bevorderen in gezinssessies. En we staan stil bij je eigen bijdrage tot mentaliseren in het therapeutisch proces en wat daarbij eigen mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van mentaliseren zijn. Natuurlijk hebben we veel praktijkvoorbeelden over interventies.

Toetsing

De cursus wordt afgerond met een schriftelijke toets over de theorie.

Accreditatie is/wordt aangevraagd:

  • FGzPT
  • NVRG
  • NVvP
  • NVP
  • SKJ

Docenten

Nicole Muller, is psychotherapeut, gezinstherapeut, symbooldramatherapeut en MBT-K/MBT-A en MBT-F practitioner, supervisor en opleider, werkzaam bij Centrum Hecht en tevens verbonden aan het Anna Freud Centre in Londen en RINO Utrecht en RINO Amsterdam.

Bruno Hillewaere, is systeemtherapeut, psychotherapeut, supervisor en hoofdopleider systeemtherapie Euthopia en verbonden aan Rapunzel in België.

Beide docenten zijn breed opgeleid, maar hebben een grote affiniteit met MBTF.

Voor deze cursus slaan we vanuit Centrum Hecht dus de handen in elkaar met Euthopia.

Studiebelasting

Contacturen: 14 uur
Thuisstudie: circa 6 uur

Praktisch

Groepsgrootte: maximaal 14 personen
Data:
21 en 22 april 2022 bij Centrum Hecht in Leiden
20 en 21 oktober 2022 bij Euthopia in Breda
Tijd: 09:30u - 17:00u
Kosten: € 525,- (incl. vegetarische lunch, koffie/thee)

Locatie

Dé Plek, Kanaalpark 157, 2321JW Leiden
Euthopia, Zandberglaan 54, 4818GL Breda

Coronamaatregelen

In deze cursus kan anderhalve meter afstand gehouden worden. We vragen deelnemers om bij klachten natuurlijk thuis te blijven. In de ruimte wordt goed geventileerd door het raam regelmatig open te zetten en door een luchtzuiveringsapparaat. Deelnemers wordt gevraagd een extra vest of kledingstuk mee te nemen. De lunch wordt in aparte lunchpakketten per persoon geserveerd.

Centrum Hecht - Psychotherapeutische praktijk