Telefonisch spreekuur van 09:00u-10:00u
(071) 207 00 38

MBT-K Basiscursus

Centrum Hecht - Mentaliseren Bevorderende Therapie voor Kinderen

Mentaliseren Bevorderende Therapie voor Kinderen

MBT-K Basiscursus

Voor wie

Klinische Psychologen, Psychotherapeuten, GZ-psychologen, Psychologen, Psychiaters en HBO’ers werkzaam in de GGZ.

Doel van de MBT-K-basiscursus

Vaak blijkt dat bij gedrags- en emotionele problemen bij kinderen problemen met mentaliseren onderliggend zijn. Met een mentaliseren bevorderende speltherapie in combinatie met oudertherapie kun je de ontwikkeling van het mentaliseren weer op gang brengen.

In deze vierdaagse theoretische, maar zeker ook ervaringsgerichte, basiscursus maak je kennis met de theorie en praktische beoefening van MBT-K (Time Limited); mentaliseren bevorderende therapie voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar.

Programma MBT-K

We besteden aandacht aan verschillende theoretische concepten die samenhangen met de ontwikkeling van het mentaliseren en hoe deze samenkomen in diagnostiek en behandeling van latentiekinderen. Bij de start van een MBT-K traject is goede diagnostiek belangrijk. Je leert hoe je het mentaliserend profiel van een kind en ouders in kaart brengt en dit profiel vervolgens vertaalt naar een behandelplan/focusformulering. Vervolgens is er aandacht voor verschillende interventietechnieken en methodes om behandeling voor kinderen en hun ouders vanuit dit model vorm te geven.

Voor ons is het zelf ervaren van wat mentaliseren bevorderende interventies met je doen als persoon en als behandelaar een wezenlijk onderdeel van onze cursussen. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van ervaringsgerichte oefeningen en voorbeelden uit de praktijk van ons en van jezelf.

Toetsing

De derde cursusdag is een plenaire supervisiedag waarin alle deelnemers een casus inbrengen aan de hand van het tonen van een videofragment. Over dit fragment schrijven de cursisten een reflectieverslag van twee A4tjes.

Houdt er alvast rekening mee dat je je bij deze inbreng houdt aan de privacyregels binnen de wet- en regelgeving (o.a. conform de WGBO en AVG). Aan beide ouders, en afhankelijk van de leeftijd van het kind ook aan het kind, dien je schriftelijke toestemming te vragen om het filmmateriaal te mogen gebruiken tijdens de cursus. Bij aanvang van de cursus ontvang je een voorbeeldbrief om toestemming van ouders en kind vast te leggen.

Accreditatie is/wordt aangevraagd:

  • FGzPT
  • NVO
  • NIP
  • NVP
  • NVVP
  • SKJ
  • FVB

Andere accreditaties kunnen mogelijk in overleg worden aangevraagd. Je kunt hierover contact opnemen via opleidingen@centrumhecht.nl.

Docenten

Masja Juffermans, GZ-psycholoog, EMDR Europe practioner en tevens MBTK practioner, supervisor en opleider, erkend door Anna Freud Centre Londen.

Merlijn Rutten, psychotherapeut en tevens MBTK practioner, supervisor en opleider, erkend door Anna Freud Centre Londen.

Nicole Muller, psychotherapeut en gezinstherapeut en tevens MBTjeugd (MBTK, MBTA en MBTF) practioner, supervisor en opleider, erkend door Anna Freud Centre Londen. Tevens supervisor voor de NVP, VKJP, VGCT en NVRG.

Studiebelasting

Contacturen: 20 uur
Thuisstudie: circa 10 uur

Praktisch

Groepsgrootte: maximaal 12 personen
Data:
3, 4, 17 en 18 februari 2022 bij de RINO Utrecht
15, 16, 29 en 30 september 2022 bij de RINO Utrecht
Tijd: 09:00u - 14:30u
Kosten: € 1.075,-

Locatie

RINO Utrecht, Oudenoord 6, 3513 ER Utrecht

In 2022 wordt de cursus gegeven vanuit de RINO Groep Utrecht. Indien de cursus ook vanuit Centrum Hecht Opleidingen wordt verzorgd kan je hierover op de hoogte worden gebracht door je aan te melden op onze nieuwsbrief.

Centrum Hecht - Psychotherapeutische praktijk