MBT-K Basiscursus

Mentaliseren Bevorderende Therapie voor Kinderen

MBT-K basiscursus

Voor wie

Klinisch psycholoog, psychotherapeut, GZ-psycholoog, psycholoog, orthopedagoog- generalist, psychiater en HBO’ers werkzaam in de GGZ.

Doel van de MBT-K basiscursus

Vaak blijkt dat bij gedrags- en emotionele problemen bij kinderen problemen met mentaliseren onderliggend zijn. Met een mentaliseren bevorderende speltherapie in combinatie met oudertherapie kun je de ontwikkeling van het mentaliseren weer op gang brengen.

In deze vierdaagse theoretische, maar zeker ook ervaringsgerichte, basiscursus maak je kennis met de theorie en praktische beoefening van MBT-K (Time Limited); mentaliseren bevorderende therapie voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar.

Programma MBT-K basiscursus

We besteden aandacht aan verschillende theoretische concepten die samenhangen met de ontwikkeling van het mentaliseren en hoe deze samenkomen in diagnostiek en behandeling van latentiekinderen. Bij de start van een MBT-K traject is goede diagnostiek belangrijk. Je leert hoe je het mentaliserend profiel van een kind en ouders in kaart brengt en dit profiel vervolgens vertaalt naar een behandelplan/focusformulering. Vervolgens is er aandacht voor verschillende interventietechnieken en methodes om behandeling voor kinderen en hun ouders vanuit dit model vorm te geven.

Voor ons is het zelf ervaren van wat mentaliseren bevorderende interventies met je doen als persoon en als behandelaar een wezenlijk onderdeel van onze cursussen. Er wordt daarom veel gebruik gemaakt van ervaringsgerichte oefeningen en voorbeelden uit de praktijk van ons en van jezelf.

Toetsing

De derde cursusdag is een plenaire supervisiedag waarin alle deelnemers een casus inbrengen aan de hand van het tonen van een videofragment. Over dit fragment schrijven de cursisten een reflectieverslag van twee A4tjes.

Houdt er alvast rekening mee dat je je bij deze inbreng houdt aan de privacyregels binnen de wet- en regelgeving (o.a. conform de WGBO en AVG). Aan beide ouders, en afhankelijk van de leeftijd van het kind ook aan het kind, dien je schriftelijke toestemming te vragen om het filmmateriaal te mogen gebruiken tijdens de cursus. Bij aanvang van de cursus ontvang je een voorbeeldbrief om toestemming van ouders en kind vast te leggen.

Accreditatie is/wordt aangevraagd:

  • FGzPT
  • NIP - Registratie Kinder- en Jeugdpsycholoog 9 uur behandeling, 7 uur diagnostiek, 5 uur extra literatuurstudie, 4 uur overige.
  • NIP
  • NVO
  • SKJ
  • NVP
  • FVB

Andere accreditaties kunnen mogelijk in overleg worden aangevraagd. Je kunt hierover contact opnemen via opleidingen@centrumhecht.nl.

Docenten (in wisselende combinaties)

Masja Juffermans, GZ-psycholoog, EMDR Europe practitioner en tevens MBT-K practitioner, supervisor en opleider, erkend door Anna Freud Centre Londen.

Merlijn Rutten, psychotherapeut en tevens MBT-K practitioner, supervisor en opleider, erkend door Anna Freud Centre Londen.

Hanneke van Aalst, klinisch psycholoog, psychotherapeut en orthopedagoog-generalist, opleider bij Centrum Hecht en bij MBT Nederland. Supervisor i.o. MBT-NL en MBT-K practitioner en supervisor erkend door het Anna Freud Centrum in Londen. Hanneke werkt bij de Viersprong.

Nicole Muller, psychotherapeut en gezinstherapeut en tevens MBT jeugd (MBT-K, MBT-A en MBT-F) practitioner, supervisor en opleider, erkend door Anna Freud Centre Londen. Tevens supervisor voor de NVP, VKJP, NVRG en MBT-NL. Nicole werkt bij Centrum Hecht.

De uitvoering in juni 2023 zal verzorgd worden door Hanneke van Aalst en Merlijn Rutten.

Studiebelasting

Contacturen: 24 uur
Thuisstudie: circa 10 uur

Praktisch

Groepsgrootte: maximaal 14 personen
Data:
donderdag 1, vrijdag 2, woensdag 21 en donderdag 22 juni 2023 bij Centrum Hecht Opleidingen te Leiden
Tijd: 09:30u - 16:00u
Kosten: € 1.225,-

Locatie Centrum Hecht Opleidingen

Centrum Hecht, Kanaalpark 157, 2321 JW Leiden

Centrum Hecht - Psychotherapeutische praktijk